Heks ..wat is dat?

Gepubliceerd op 12 maart 2019 om 13:04

Enige tijd geleden kreeg ik een uitnodiging om mee te doen aan een ondernemerschapstraining. Daar zat ik dan. Tussen allemaal startende ondernemers. Veelal coaches, consulentes, lifestyle goeroe's en zo maar door. 

Een ieder had als opdracht: Schrijf een korte introductie waarin je vertelt wie je bent en wat je doet.

Oh, boy...dat wordt wat..dacht ik meteen.

En daar stond ik dan, alle ogen op mij gericht. "Euh...ehum...kuch....Ik ben Saskia en ik ben een Heks." Er ontstaat meteen een ontspannen sfeer. Iedereen moet een beetje lachen. Die dachten dat ik een grapje maakte. 

Ik ging rustig verder, zelf ook met een smile op mijn gezicht: "En nee ik ben geen "witte" of "zwarte" heks. Ik ben denk ik grijs, want mijn kleur hangt helemaal van jouw gedrag naar mij toe af. Oeps...iedereen werd nu een beetje serieus. 

Waar komt het vandaan dat mensen bij het horen of lezen van het woordje Heks, direct denken aan de boze heks uit de sprookjes boeken of aan Voodoo ( overigens ook onterecht om Voodoo te koppelen aan iets slecht. ) ? 

Hekserij wordt ook snel gekoppeld aan Wicca, Occultisme of Paganisme. Maar Hekserij is meer dan die drie onderdelen. Tenminste voor mij dan.

Voor mij is Hekserij een levenswijze. Een manier van omgaan met je schaduwzijde. Het werken aan jezelf. Het zorgen voor jezelf. Lief zijn voor jezelf. 

Het doen van rituelen helpt om meer kracht bij te zetten bij de te bereiken doelen. Bijvoorbeeld: als ik een beschermingsritueel doe om mezelf te beschermen tegen "negativiteit", dan geeft het mij een visueel beeld van hoe ik mezelf bescherm door bepaalde handelingen te doen. 

Weet je wie er vroeger allemaal voor heksen werden uitgemaakt? Geneesheren en geneesdames, sjamanen, wijze mannen en vrouwen, vroedvrouwen. Doe research erover en je zult nooit meer raar opkijken bij het woordje Heks. Toen de monotheïstische godsdiensten de overhand kregen, werden vooral vrouwen gedemoniseerd. Toen begon de onderdrukking van vrouwen. Het klein houden van vrouwen. 

Laten we het zo zeggen: de wetenschappers, artsen, technici ...iedereen die kennis bezit en er ook wat mee doet, zouden in de middeleeuwen voor Heks uitgemaakt worden en op de brandstapel gegooid worden.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Chandrani Badri
3 jaar geleden

Wat een leuk artikel Saskia!
Weer iets bijgeleerd, ik ben al ruim 19 jaar werkzaam als doktersassistent en tevens ondernemer in de medici en ben dus een ook een beetje ‘heks’! Thanks voor het delen!